Bokomslag för Vihan ja rakkauden päivät

Vihan ja rakkauden päivät

Beskrivning av boken

Omaelämäkerrallinen romaani vaietusta historiasta ja poikkeuksellisista ihmiskohtaloista.

Ukrainalaissyntyinen Mihail päätyy maailmansotien ja Neuvostoliiton poliittisen kuohunnan heittelemänä sotavangiksi Kerimäelle, Etelä-Savoon. Vankileirin olot ovat epäinhimilliset, mutta tilanne helpottuu, kun Mihail pääsee Vaasan seudulle maatilalle töihin. Siellä syttyy kielletty rakkaus suomalaiseen Mariaan. Sodan jälkeen suhde katkeaa pakon edessä, Mihail viedään Siperian vankileireille, ja hänen jälkensä katoavat.

Marian lisäksi kaipaamaan jää rakkaudesta syntynyt poika Juhani, joka ei uskalla kertoa kenellekään olevansa ”ryssänpenikka”. Isä ei tiedä pojan olemassaolosta, mutta varttuessaan Juhani kyllästyy epätietoisuuteen ja päättää etsiä tämän käsiinsä. Onko isän kohtalona ollut karu kuolema Siperiassa? Etsintä Neuvostoliitosta ei onnistu ihan noin vain, ja Juhani saakin lopulta apua jopa presidentti Kekkoselta.

Vihan ja rakkauden päivät on liikuttava historiallinen romaani, jonka tapahtumat pohjautuvat kirjailijan ja tämän isän ainutlaatuiseen tarinaan.

Arvo Myllymäki (s.1945) on Tampereen yliopiston julkisoikeuden emeritusprofessori ja kirjailija. Hänen oma isänsä oli ukrainalainen sotavanki.