Maanalainen elämä
Verwachte uitgave

Luisterboek & E-book: 8/10/2024

Maanalainen elämä

Beschrijving van het boek

Mitä kaikkea löytyy maan alta? Harvoin tulemme pohtineeksi, minkä päällä astelemme, mutta Marcus Rosenlund osoittaa, että todella kannattaisi. Maan alla nimittäin on jännittävä maailma täynnä fossiileja, luolastoja, kaivoksia ja katakombeja.

Marcus Rosenlund yhdistää taidokkaasti hauskoja anekdootteja kiehtovaan faktaan. Hän kertoo esimerkiksi suolan historiasta Hallstattin ikivanhan suolaesiintymän äärellä. Lontoossa pulahdetaan syvällä metropolin mukulakivikatujen alla virtaavissa maanalaisissa joissa. Rosenlund vie meidät myös Onkaloon, ydinjätteen loppusijoitustilaan sekä 12 kilometriä syvään reikään, jonka Neuvostoliitto porautti Kuolan niemimaalle.

Ilmiöiden lisäksi kirjassa tutustutaan kiinnostaviin hahmoihin, kuten Mary Anning, joka on kenties historian merkittävin fossiilinkerääjä, ja Ferdinand de Lesseps, joka ponnisteli Suezin kanavan aikaansaamiseksi. Maan alla liikutaan myös monien mytogioiden tuonelassa, mutta niitäkin hirvittävämpänä Rosenlund pitää Erfurtin suurta käymäläkatastrofia.