Pamela

Pamela

Beschrijving van het boek

Den unga, fromma Pamela Andrews är tjänsteflicka hos mr. B, en rik landägare i 1700-talets England. Efter mr. B’s mor död försöker han förföra Pamela, som trots försiktig attraktion avvisar honom. Han ger sig inte utan ökar sina påtryckningar och Pamela kämpar för att behålla sin värdighet och moraliska kompass.

Pamela var en stor sensation när den först publicerades. Med sitt fokus på klassklyftorna och kvinnors begränsade rättigheter satte den fingret på samtidens utmaningar och problem. Richardson väver samman dramatik, moraliska dilemman och kärlekens komplexiteter i denna berättelse om en ungs flickas kamp för självrespekt och äkthet i en värld präglad av makt och hierarkier.

I översättning av Ingrid Ingemark.

SAMUEL RICHARDSON [1689-1761] var en engelsk författare. Med sin debut Pamela [1740] skapade han den första brevromanen, som är en av de första variationerna på den klassiska romanen och en av de mest populära under de kommande århundradena. Förutom Pamela vann han stor framgång med romanerna Clarissa och Den engelske baroneten sir Charles Grandisons historia.

Auteur.Samuel Richardson

E-book

Zweeds