Lauri Viita

Lauri Viita

Beschrijving van het boek

Vaikuttava dokumentti kahden kirjailijan avioliitosta.

Lahjakas ja karismaattinen kirjailija, "nero", Lauri Viita pyyhkäisee nuoren ja nätin esikoisrunoilijan Aila Meriluodon jalat alta kertarysäyksellä. Avioelämä on Lauri Viidan taiteentekemisen ja suuren persoonan kannattelua ja ymmärtämistä. Lapsia syntyy, ja pian Lauri Viita sairastuu skitsofreniaan ja alkaa turruttaa pahaa oloaan myös alkoholilla.

Perhe-elämä muuttuu helvetiksi: Aila Meriluoto jaksaa kuitenkin hyvin pitkään sitkeästi hoitaa sekä perhettään että miestään, kunnes Viidan aggressiivisuus ja yhteisen kielen puuttuminen johtavat avioeroon. Eron jälkeen Viidan alamäki alkaa, sairaus ottaa vallan. Meriluoto kuvaa Viitaa arvostaen ja armollisesti tunnustaen tämän lahjakkuuden, eikä puolustele itseäänkään tai ota marttyyrin viittaa harteilleen. Kirjan perusteella on toteutettu Heikki Kujanpään ohjaama näytelmä sekä elokuva Putoavia enkeleitä (2008).

”Kirja on ollut raskas kirjoittaa. Siksi olen kirjoittanut sen hyvin kevyesti.” Aila Meriluoto

Aila Meriluoto (1924–2019) tuli tunnetuksi lyriikan modernismin edelläkävijänä, jonka esikoiskokoelmassa Lasimaalaus (1946) kuultiin ensimmäistä kertaa sodanjälkeisen nuorison ääni. Vain 22-vuotiaan Meriluodon esikoisteos valloitti sekä kriitikot että suuren yleisön.

Meriluodon tuotantoon kuuluu yhteensä neljätoista runokokoelmaa, romaaneja ja suomennoksia. Lisäksi hänen päiväkirjansa ovat lukijoiden rakastamia, kuten myös elämäkerta Lauri Viidasta (1916–1965), jonka kanssa Meriluoto oli kahdeksan vuotta naimisissa.

Auteur.Aila Meriluoto