Portada de libro para Om ett ord 2

Om ett ord 2

Descripción del libro

Ännu mer om ett ord!

Alla ord har en historia. Här berättas den.

Grobian, punsch, knorrhane, helvetesmaskin, slashas, kinky, kuttersmycke och stalker. Den första boken blev en succé. Här återkommer författarna med en bok fullspäckad med historier om våra svenska ord.

Varför säger vi som vi gör? Och varför heter det som det heter? I korta artiklar berättas här lättsamt om ordens betydelse, användning och ursprung. Flera hundra ord av dem vi använder dagligen utan att reflektera över får här sin fascinerande bakgrund beskriven, en underhållande spegling av vår historia och kultur.

Visste du till exempel att ordet punsch kommer från hindis ord för fem, eftersom den ursprungliga drycken innehöll fem ingredienser? Eller att kalsong och calzone – ordet för den inbakade pizzan – har samma ursprung? Eller att ordet eko kommer från den grekiska mytologins Echo, som döende ropade efter sin älskade tills bara hennes stämma återstod?

I mer än fyra år har författarna skickat ut ett mejl som varje dag berättar om ett ord. Mejlet skickas lagom till morgonkaffet på jobbet och har idag blivit en populär och nödvändig ritual för tiotusentals läsare runt om i landet. Deras idé är enkel. Språk är kul. Ord är kul. Och därför gäller det att göra historien bakom våra ord tillgänglig för alla.

Daniel Ernerot och Emil Holmström är båda specialister på text och kommunikation. Boken Om ett ord 2 är resultatet av ytterligare två års arbete med det populära språkbrevet med samma namn.

Libro electrónico

Sueco